Kde nám uniká teplo, aneb jak ušetřit?

Kde nám uniká teplo, aneb jak ušetřit?

18.9.2017

Každou zimu stejná písnička – jen co se ozve zima, pouštíme topení, abychom měli v bytě stále příjemnou teplotu. Jenže každé otočení hlavice termoventilu směrem doprava se nemile podepíše na jarním vyúčtování. Jak se dá na teple ušetřit? 

Základní rady pro každou domácnost

Řešíte-li otázku, jak ušetřit za topení, nezapomeňte při příští topné sezóně na několik rad:

  • V zimě větrejte krátce a intenzivně – Vzduch v místnosti se vymění, ale zároveň neuteče tolik tepla, které je nahromaděné i ve stěnách a vybavení interiéru. Otevřete okno úplně a na max. 5 minut.
  • Radiátory nechte volné a vyčistěte je od prachu – Zapomeňte na sušení prádla na radiátoru – snižuje se tím tepelný výkon, a přitom cena zůstává stejná. Dejte pozor i na dlouhé závěsy či záclony, které radiátor zakrývají. Vysajte vnitřní část radiátoru - zbavíte ho tak prachu, který pohlcuje teplo a brání mu v průchodu do místnosti.
  • Nábytek musí pryč – Psací stůl pod oknem u topení? Topení ve vestavěné komodě s průduchy? Možná je to praktické, ale z pohledu výkonu radiátoru a finanční stránky se jedná o velmi špatné řešení.
  • Těsná okna i dveře – Nová okna velice dobře těsní, proto z domu uniká velmi málo tepla. A pokud máte starší okna či dveře? Pomohou vám těsnící lišty, vyšší práh, tepelně izolační folie či textilní chránič proti průvanu.
  • Zavírejte dveře mezi jednotlivými místnostmi. Teplo se bude lépe držet uvnitř a nebude unikat. Rozdílné místnosti mohou mít rozdílné hodnoty tepelné izolace.
  • Úsporné termostatické ventily – jedná se o samočinně pracující regulátory teploty složené z ventilu a hlavice. Termohlavice nezakrývejte, potřebují volný přístup vzduchu, aby mohly snímat teplotu prostoru. Naopak pozor při větrání, to by měla být hlavice nastavena na * (protimrazová ochrana), jinak může chladný vzduch způsobit její otevření a budete topit „pánu Bohu do oken“. Po skončení větrání vraťte hlavici do normální polohy. Více informací o termostatických ventilech ZDE.
  • Aplikace pro chytré domy – Ovládejte spotřebiče tepla na dálku pomocí mobilních aplikací. Díky tomu si můžete zapnout topení těsně před tím, než dorazíte z práce a mimo tuto dobu postačí částečná temperace. 

Řešíte rozúčtování tepla? Plánujete výměnu měřičů? Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám s řešením těchto situací pomůžeme.

ostatní novinky
Nové požadavky - aktualizováno!Nové požadavky - aktualizováno! 14.1.2019

V oblasti měření spotřeby a následného rozúčtování tepla a vody v bytových domech byla nově vydána Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2018/2002, kterou se mění směrnice 2012/27/EU o energetické účinnosti.

Nové požadavky na měření a rozúčtováníNové požadavky na měření a rozúčtování 29.11.2018

Česká republika, jako člen Evropské unie, musí akceptovat právo EU a přijímat tak vydaná nařízení. V oblasti měření spotřeby a následného rozúčtování tepla a vody v bytových domech se jedná o Směrnici Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU. 

Cena vody 2018 - HK, Pardubice a okolíCena vody 2018 - HK, Pardubice a okolí 15.5.2018

Připravili jsme pro Vás přehled cen vodného a stočného ve vybraných městech Královéhradeckého a Pardubického kraje pro rok 2018. Nejlépe jsou na tom obyvatelé Žamberka a Jaroměře, kde cena vodného a stočného sahá pod hranici 60 Kč.

Rozúčtování na počkání? Rozúčtování na počkání? 3.11.2017

Pro nás žádný problém! Čekáte dlouho na vyhotovení rozúčtování? Blíží se schůze obyvatel domu a rozúčtování v nedohlednu? Bombardují vás nájemníci s dotazem „Kdy bude vyúčtování?“ a vy neznáte odpověď?

5